Kook, mida saad teha kevadel rabarberiga (originaal), suvel värskete marjadega
ja sügisel õuntega
(retsept meie raamatupidajalt Annelylt)
8 muna
1 pakk (200 g) võid
1 pakk (500 gr) hapukoort
3/4 klaasi suhkrut
2 klaasi jahu
soodat
rabarbereid, marju või õunu
maitse järgi kaneeli, vaniljesuhkrut
Vahustada või suhkruga, lisada ükshaaval 8 munakollast, hapukoor, jahu ja sooda.
Iga aine järel vahustada.
Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ristkülikukujulisele ahjuplaadile.
Küpsetada 200 kraadi juures keskmisel siinil helekollaseks (umbes 10 minutit).
NB! Põhi ei pea olema päris küps, vaid just helekollane, sest läheb koos täidisega veel ahju!
TÄIDIS
Rabarber või õunad tükeldada ja segada kaneeliga, asetada poolvalmis koogipõhjale ja panna uuesti 10 minutiks 175-200 kraadi juures ahju keskmisele siinile (rabarberile ja õuntele 200, õrnadele marjadele 175 kraadi).
NB! Suhkrut täidisele pole vaja panna, see on koogipõhjas ja kattes.
KATE
Kui kook on uuesti ahjus, siis samal ajal vahustada 8 munavalget 10 spl suhkruga, maitsestada vaniljesuhkruga. Munavalgevaht peab olema kõva, nii et tekivad tipud.
Tõsta lusikaga munavalgevaht koogile. Pole vaja väga siluda, sest munavalgetipud annavadki toreda mahulise tekstuuri. Küpsetada kooki koos munavalgekattega 175 kraadi juues keskmisel 3-5 minutit või seni kuni munavalgevaht hakkab õrnalt pruunikaks muutuma (ainult tipud!) Kui hoida liiga kaua, muutub kate "nahaks" ja asi on untsus. Kui hoida liiga vähe ahjus, siis ei hakka munavalge hulka segatud suhkrukristallid sulama.
Kuidas ilmuvad koogile "pisarad"
Kui kook ahjust välja tuleb, on kõige olulisem see võimalikult kiiresti maha jahutada. Kas tõsta jahedasse kohta või lausa külmikusse. Suhkrukristallid kondenseeruvad munavalgevahu jahtudes koogi pinnale ja tekivad kuldsed pisarad. See sõltub koogi jahtumise kiirusest ja võib mõned tunnid aega võtta.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.