neljapäev, 9. november 2017
Kaheksajalg, marineeritult või grillitult
Vaja läheb:
kaheksajalg (retsepti kogused on antud 1kg kaheksajala kohta, kui valmistad suuremat, ja ma soojalt soovitan seda, kg sest kaheksajala kogu kahaneb keetmisel olulisel määral, siis suurenda koguseid vastavalt)
1 sellerivars
1 porgand
1 sibul
mõned vürtsiterad
mõned pipraterad
1-2 loorberilehte
kaks korralikku sortsu punast veini
üks sorts punase veini äädikat
Kui kasutad sügavkülmutatud kaheksajalga, siis sulata see aeglaselt külmikus. Kui kasutad päris värsket otse merest püütud kaheksajalga, siis tuleks seda korralikult klohmida et see pehmeks keeks. Sulanud kaheksajalg pese külma voolava vee all ning keera peatasku pahempidi, et seal olev mustus eemaldada.
Aja suur pott korralikult kuumaks ja viska nõrutatud kaheksajalg potti, mis peaks korraliku plaksumise esile kutsuma. Õli ega vett pole tarvis, see tuleb kõik kaheksajala seest. Lisa seller, porgand, sibul, vürts, pipar ja loorberilehed, alanda kuumust ning hauta kaane all vaiksel kuumusel 35 minutit iga 1 kg kohta. Keemise ajal tuleb kaheksajalast korralikult vedelikku välja, milles ta ka pehmeks keeb. Nüüd lisa vein ja keeda ca 10 minutit, siis tõsta potilt kaas, lisa veiniäädikas ja keeda veel ca 5 minutit. Tõsta pott tulelt, eemalda teravaotsalise noaga kaheksajala “nokk” ning jahuta kaheksajalg. Noka eemaldamist on kõige lihtsam kirjeldada nii, et tee kaheksajala peaosasse kaks lõiget – lõike läbi silmade kohale ja silmade alt, nüüd saad noaga välja lõigata kaheksajala keskpunktis oleva noka. Viska ära ka kahe sisselõike vahele jäänud silmaosa.
Nüüd võid valida, kas pintseldad oma kaheksajala üle ja grillid ära või lõikad selle viiludeks ja paned marinaadi. Mõlemad on suurepärased valikud. Kui kasutad korralikult suurt kaheksajalga, siis tee see pooleks ja proovi mõlemaid variante. Saad lemmiku valida.
Marinaadiks on vaja:
1,5-2 dl oliiviõli
0,5 dl valge veini äädikat või pooleks sidrunimahlaga
poole sidruni riivitud koor
2-3 küüslauguküünt
värskelt hakitud peterselli, punet ja või tüümianit
soola ja pipart
Lõika jahtunud kaheksajalg tükkideks. Sega kokku marinaad ja kalla kaheksajala viiludele. Maitsesta soola ja pipraga. Sega läbi ja lase veidi tõmmata. Söö kohe või valmista varem ja hoia külmikus kuni serveerimiseni.
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
"Valatud" kapsapirukas Tainas: 3 muna 2 tl suhkrut 0,5 tl soola 0,5 tl küpsetuspulbrit 400 g hapukoort VÕI 500 ml keefiri u 250-30...
-
Kook, mida saad teha kevadel rabarberiga (originaal), suvel värskete marjadega ja sügisel õuntega (retsept meie raamatupidajalt Annelyl...
-
2 kilo hapukapsast või hapukapsast porgandiga 1 kilo läbikasvanud toorest sealiha (pekki võiks ka küljes veidi olla) 150 g odrakruupe ...
-
Valmistusaeg: 20-40 min Kogus: 4 portsjonit Alusta kastme tegemisega: koori ja pressi küüslauk, sega kõik kastmeained ja lase maitses...
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.