laupäev, 11. november 2017

Pilaff (plov) Suurupi moodi*

400 g valget basmati riisi (sobib igasugune pikateraline ja sõmer riis)
vett 2-2,5 korda rohkem riisi kogusest
1 pöidlasuurune ingverijupp
2 keskmise suurusega sibulat (pikuti viilutatud)
Kahe küüslaugu küüned
2-3 keskmist porgandit (porgand lõigata kolmeks ja siis peeneteks kangideks )
ohtralt toiduõli
rosinaid tunde järgi
soola, pipart
tüümiani
1-2 värsket tükeldatud tšillit (sobib ka pulber)

*Standardse ahjupoti (4-4,5 l) jaoks võta kahekordsed kogused.


Tee nii:
  1. Ahjupotti kuuma õli sisse lisada kooritud ja peeneks tükeldatud ingver ning praadida mõned minutid. Lisada juurde 4-5 puruks pressitud või tükeldatud küüslauguküünt - veel minut ootamist.
  2. Maitsestunud õlile lisada porgandiribad, segada ja maitsestada pipraga.
  3. Lisada potti porgandite juurde eelnevalt puhtaks pestud riis** ja segada korralikult läbi.
  4. Nüüd lisada juurde kõik ülejäänud komponendid: sibul, küüslauk, rosinad ja peenestatud värske tšilli (või tšillipulber) ja tüümian.
  5. Lõpuks valada peale soolaga maitsestatud keedetud kuum vesi.
  6. Kaas potile peale ja ahju.
  7. Roa ahjus olemise aeg oleneb riisist ja ahjust. Keskmiselt umbes 195-200 kraadises kuumuses tund aega (eelkeedetud riisiga 30-45 minutit).
Garneeringuks võib lisada midagi värsket ja rohelist, nt peterselli.


**Riis pesta sõelal rohke vee all või eraldi anumas vees segades vähemalt 5 korda läbi.
Protseduur väldib riisiterade kokku kleepumist. Eelkeedetud riisi (sõmer) puhul võib ka pesemise ära jätta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

"Valatud" kapsapirukas Tainas: 3 muna 2 tl suhkrut 0,5 tl soola 0,5 tl küpsetuspulbrit 400 g hapukoort VÕI 500 ml keefiri u 250-30...