"Valatud" kapsapirukas
Tainas:
2 tl suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
400 g hapukoort VÕI 500 ml keefiri
u 250-300 g jahu
80-100 ml õli või 80 g sulatatud võid
paar spl võid vormi määrimiseks
Täidis:
300-400 g peakapsast
6 muna
soola
pipart
soovi korral tüümiani
veidi õli ja või segu kapsa praadimiseks/hautamiseks
Peale:
seesamiseemneid või muid meelepäraseid seemneid
Valmistamine
Mõõda kõik taina ained kaussi ja sega ühtlaseks. Kuna jahu võib anda erineva tulemuse, siis lisa jahu algul 200 g ja siis vähehaaval juurde. Kui paned kõik jahu korraga, siis vajaduse korral lisa tainale lõpus kas piima või veidi vett, et tainas oleks vedela konsistentsiga, paksu hapukoore taoline.
Tainas ei pea enne küpsetamist seisma, seetõttu on mõistlik alustada piruka valmistamist täidisest.
Täidise jaoks haki kapsas noaga hästi peeneks ja tõsta kaussi. Seejärel vajuta ja pigista kapsast kätega seni, kuni kapsas pehmeneb ja eraldub veidi mahla. Maitsesta soolaga.
Kuumuta panni peal või ja õli, lisa soovi korral tüümiani (sobib kuivatatud tüümian) ja seejärel kapsas.
Prae kapsast veidi segades niisama, siis hauta vahepeal segades kaane all kuni valmimiseni. Lisa maitse järgi küpsemise teises pooles soola ja pipart. Vett ei pea lisama, kui kaane all hautada. Kapsas võiks olla praktiliselt pehme. Seejärel jäta jahtuma.
Keeda 6 muna vähemalt 5-7 minutit ja jahuta külmas vees, et oleks kergem koorida. Kui munad kooritud, siis haki need kuubikuteks. Lisa hakitud muna jahtunud kapsale.
Eelkuumuta ahju 180-190 kraadi juures 10 minutit.
Selle aja jooksul määri küpsetusvorm (pildil olev ümmargune vorm on diameetriga 29 cm ja kõrgus 5 cm) võiga, tõsta kulbiga umbes 1/3 tainast vormi põhja, selle peale laota kapsa-muna täidis ning täidise peale tõsta kulbiga või vala ülejäänud tainas. Kaunistuseks puista peale seesamiseemneid või muid meelepäraseid seemneid.
Küpseta vastavalt oma ahjule ja vormi kõrgusele ahju keskosas seni, kuni pirukas on pealt kuldpruun.
Antud vormi korral küpses pirukas 30 minutit 190 kraadi juures, seejärel sai pirukat ahjus pööratud 180 kraadi (sest eestpoolt ei küpseta ahi nii pruuniks, ahju omapära) ja siis küpses see 185 kraadi juures veel 20 minutit.
Lase veidi taheneda ja serveeri soojalt. See pirukas on hea ka külmalt, kuid seda saab järgmisel päeval ka soojendada, näiteks mikrolaineahjus.
P.S. Valatud pirukat saab teha hapukoore asemel ka keefiriga, siis jääb tekstuur kergem/õrnem. Toatemperatuuril keefiri võtta umbes 500 ml.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.